Tilstanden på danske golfbaner: En udfordring for mange klubber

Heldigvis er vores dygtige greenkeeperteam ved at have fået bugt med de udfordringer, de specielt på greens er blevet stillet overfor dette forår. Som teamet har orienteret om i de ugentlige opdateringer, så har der har været angreb af både stankelbenslarver og svampe.

Dette er dog ikke en udfordring der er begrænset til greens i Aabenraa Golfklub – tværtimod. DGU’s banekonsulenter har gennemført en undersøgelse, der viser udfordringer hos rigtig mange klubber i hele Danmark. DGU’s Allan Brandt skriver blandt andet:

Udsnit af DGU’s undersøgelse

Vi har gennemført en undersøgelse blandt 6.618 golfspillere om tilstanden på de danske golfbaner, og resultaterne peger på en betydelig udfordring med greens i mange klubber. Flere golfklubber oplever et stort pres som følge af dårlige greens, og dette er også mærkbart i vores eget baneområde. 
Det tørre forår har yderligere forværret situationen, mens den fugtige og svampevenlige vinter har skabt yderligere udfordringer for banernes vedligeholdelse.
Pga. nye EU forordninger har greenkeepere i Danmark ikke længere adgang til bekæmpelsesmidler overfor f.eks. stankelbenslarver, så dette er måske noget vi som spillere skal vænne os til i fremtiden. Det og så oftere mekanisk behandling af greens så som propning, vertikalskæring, topdress mm. for at få bugt med problemerne. Men dette er yderst tidskrævende for greenkeeperne og også mere til gene for golfspillerne. 
 
Blandt greenkeepere i Danmark spores også frustration, men der søges også løsninger. Der udtales blandt andet: 
Det er nok et spørgsmål om at kommunikere ud til alle, at de overflader man havde for år tilbage er rigtig svære at opnå i dag. Meget lave banebudgetter, lav bemanding samt alle restriktioner vil jo naturligt få en konsekvens. Den ser vi nu samtidig med at den alm. golfspiller går hjem og ser golf fra USA og andre steder og ikke kan forstå, at vi ikke kan det samme. Forventningsafstemning er nøgleordet.
DGU og andre forskere indenfor golfsporten er igang med at kigge på alternative behandlinger til greens, men dette kræver forsøg over flere år for at bedømme effekten af nye behandlinger og også økonomien bag.
 
Danske golfspillere har været forvent med gode forhold på greens i mange år. Men med den udfasning af kemi, der er en naturlig del af den grønne omstilling, skal vi måske til at nøjes med mindre – og ikke forvente at få samme niveau på greens som vi ser uge efter uge i TV fra f.eks. USA, hvor alle midler til bekæmpelse med videre er tilgængelige. 
 
 
 
 
Udgivet i Greenkeeper, Nyt fra Aabenraa Golfklub.