15. års Jubilæum hvor det hele startede

Siden 2009 er der hvert år spillet om det Sønderjyske Mesterskab i golf med deltagelse af alle de sønderjyske klubber. Det 15. Sønderjyske Mesterskab af slagsen afholdes den 1. oktober i Aabenraa Golfklub – hvor også det første blev afholdt i 2009.

Sønderjysk Mesterskab blev indstiftet af bestyrelsen i Sønderjyske Eagles, der fra 2003 og frem til 2011 var flagskibet for Sønderjysk Elitegolf og samtidig også for amatørelitegolf i Danmark.

Sønderjyske Eagles Dame Danmarksmestre 2009. Fra venstre: Line Vedel Hansen (nu Christensen), Grit Mogensen, Mette Buus, Helene Hviid Jørgensen, Sarah Abercromby og sportschef Thomas Nørret.

Sønderjyske Eagles var det første fusionshold indenfor golfsporten i Danmark, da de sønderjyske klubben bestående af Aabenraa Golfklub (fra 2005), Alssund Golfklub (nu Sønderborg), Nordborg Golfklub, Benniksgaard Golfklub, Rømø Golf og Wellness, Sønderjyllands Golfklub, Brundtland Golf Club Toftlund og Tønder Golfklub i 2003 besluttede at samle de bedste spillere fra hele landsdelen i et fælles eliteprojekt for at få sat Sønderjylland på golf-landkortet. Udover Fusionsholdene for Damer og Herrer blev der også oprettet en ”Bobler-trup” med de bedste juniorspillere fra hele landsdelen for at sikre ”fødekæden” til Eliteholdene.

Med stor opbakning fra landsdelens erhvervsliv og specielt Danfoss, ECCO og senere Dangaard, var betingelserne og økonomien optimal – og ambitionerne store. Der skulle Danmarksmesterskaber til Sønderjylland og det kom der også i form af Danske Mesterskaber til Damerne i både 2008 og 2009. i 2010 sæsonen lå både Dame og Herre holdet i Elitedivisionen – den højeste liga i dansk golf.

Også individuelt formåede spillerne at skille sige ud og der var mange fremragende resultater hele vejen rundt under Sønderjyske Eagles. Nævnes kan Line Vedel Christensen (dengang Hansen) der blev nr. 2 ved EM og senere fortsatte karrieren på Ladies European Tour (2010) og LPGA i USA. Og naturligvis også Thomas Nørret, som netop også i 2010 gjorde sit indtog på Europa Touren.

I 2010 var Sønderjyske Eagles en integreret del af SønderjyskE Elitesport på lige fod med fodbold, håndbold og ishockey. Dog mistede Sønderjyske Eagles en af sine hovedsponsorer i tiden op til 2010 og dette samt andre økonomiske udfordringer førte desværre til, at 2011 blev den sidste sæson for Elite projektet Sønderjyske Eagles.

Sønderjyske Eagles hold 2011. Damerne først – forrest fra venstre: Jeanette Petersen, Christine Holm Skylvad, Line Vedel Hansen, Marie Lund Hansen, Frederikke Ellehøjgaard, Marie Udby. Bagerst fra venstre: Lasse Traneskov (Holdleder), André Kasprzak, Kasper Sørensen, Kim Wilhelmsen, Jacob Jørgensen, Thor Andersen, Kasper Bossen og René Jørgensen.

I årene efter kastede projektet dog stadig glans over Sønderjysk golf, da flere af spillerne samt de unge spillere fra datidens ”Bobler-Trup” kom på danske landshold og for flere af herrernes vedkommende på ECCO-Touren. Her udmærkede de sig fortsat og gjorde projektet og Sønderjyske Eagles ambitionen stor ære. Samtidig banede Sønderjyske Eagles vejen for lignende eliteprojekter i hele Danmark og må siges at have haft en stor betydning for udviklingen af elitegolfen i Danmark siden stiftelsen i 2003.

Det sidste ”levn” fra Sønderjyske Eagles projektet er nu som sagt det Sønderjyske Mesterskab, der stadig bliver afholdt en gang årligt. Her mødes alle klubmestre i de nuværende sønderjyske klubber og dyster i alle aldersrækker (i alt 12 rækker) om titlen som ”Sønderjysk Mester”.

Udover de individuelle titler spilles også om et Sønderjysk Klub Mesterskab, hvor de 4 bedste individuelle scores fra de forskellige aldersgrupper tæller med i klubbens samlede score.

I anledningen af 15-års jubilæet er deltagerfeltet i 2023 dog udvidet således, at både nr. 1 og nr. 2 i de lokale Klubmesterskaber kan deltage og dermed kan hver klub stille med 24 spillere.

Dermed vil det være de bedste af de bedste Sønderjyske amatør golfspillere der dyster mod hinanden søndag den 1. oktober i Aabenraa Golfklub.

Udgivet i Nyt fra Aabenraa Golfklub.