75 nye træer på banen

Som omtalt på generalforsamlingen sponserer baneejerne igen i år en stor portion træer til vores bane – og en stor tak for det. 
 
Vi lander på ca 75 træer og det bliver mega lækkert. Chefgreenkeeper Per Ditlev har været ude på banen og sætte nogle pinde, så alle kan få en ide om, hvor træerne bliver plantet. 
 
Det primære område er mellem hul 9/hul 17, højre side af hul 18 og så bliver de små pinde mellem hul 8/hul 12 erstattet af større linde træer, så har vi nogle enkelte træer der er gået ud, de bliver erstattet.
 
Vandingsholdet har meldt sig på banen, til igen at hjælpe med denne opgave, så stor tak til dem. 
 
Hullerne bliver gravet, når det er muligt at komme på banen.
 
Træerne planlægges leveret ca. midt i marts. 
  • Mellem 9/17 første del: 26 birk.
  • Mellem 9/17 anden del oppe ved green og bagved green: ca 15 bøg.
  • Højre side af hul 18: 7 bøg.
  • Mellem hul 8/12: ca 18 lind.
  • Nogle lind plantes mellem 1/2.

Tankerne og hele planen omkring flere træer på banen er faktisk noget chefgreenkeeper Per Ditlev allerede satte igang ved sin ansættelse tilbage i 2019. 

Herunder kan du læse Per Ditlevs egne ord og tanker omkring dette:

Da jeg blev ansat i 2019, bad Baneudvalget mig komme med en evaluering af banen og hvad der eventuelt kunne forbedres. Jeg lagde hurtigt mærke til, at der var plantet træer enkelte steder, med et fint formål, men at de ikke havde nogen sammenhæng og at der ikke var lagt en plan for hele banen. Så jeg udviklede en beplantningsplan, som derefter blev godkendt af baneudvalget.
 
Det startede egentlig med de 2 store solitær træer der står ved putting green og hul 18 (crimson King). Jeg fortalte ejerne, at sådan et ønsker jeg mig til putting green – det blev de så begejstrede for, så Leif Toft ville også have et – det er nu det træ på hul 18. Siden da er det blevet til 187 træer fordelt på banen og igen i 2024, tilføjer vi så igen ca. 75 træer. Det er forholdsvis store træer der kommer hvorfor de fra dag 1 ændre billedet på banen. Alt i alt er det en del træer vi får plantet og absolut ikke en lille investering, så kæmpe tak til de 2 ejere for at gøre dette muligt.
 
Men hvorfor plante så mange træer på banen, vil nogen nok spørge.  Træer kan have mange egenskaber og her vil jeg fortælle lidt om de valg jeg har taget.
 
Birketræet planter jeg gerne de steder, hvor der altid er meget vand tilgængeligt, da det kan suge mellem 5-15 liter i døgnet. specielt i højre side på hul 1 har det haft en rigtig god effekt. Nogen kan måske stadig huske, at området før bare var vild rough – men jeg tror ikke ret mange klager over arealet nu 🙂
 
Så er der plantet en del bøg på banen og det vil der også blive i fremtiden – det kan vel ikke blive mere dansk end bøgetræer. Der står et enkelt solitær træ i form af en eg på hul 2 i venstre side og selvom det tager lidt tid, så vil den skabe karakter til banen/hullet.
 
Så har vi også plantet en del allé træer i form af lind på banen. Det er opstammet træer, hvor man kan svinge frit omkring træet, men det skaber karakter og pynter fint.
 
Men for at opsummere, så mente jeg tilbage i 2019, at banen manglede en identitet. Hvilken slags bane er vores bane? Er det en linksbane, en skovbane, eller en parkbane? Det var det helt store spørgsmål, der forvirrede mig da jeg startede i Aabenraa Golfklub og jeg/vi besluttede, at det skulle være en bane, der har et parklignende udtryk og som vil være en flot naturoplevelse med dyreliv.
 
Udover det, så skal træer, vildtblomster og høj rough, være med til at skabe en biodiversitet til fremtiden, hvor fugle, insekter og andre dyr også har sit hjem. Vi er i dag pålagt restriktioner, der gør at vi ikke længere kan bekæmpe skadedyr i form af gåsebillelarver,  stankelbenslarver og lignende med kemi, så vi bliver nødt til at skabe vores eget lille sunde økosystem på banen, så fuglene bekæmper det naturligt.
Man må sige, at det der sker på vores flotte bane på Løjt Land er gennemtænkt og vil være med til at sikre, at vi også i fremtiden har en flot bane at spille på. Der er tænkt de rigtige tanker angående hvilke træer der har kvaliteter til at holde banen tør – og hvilke der kan give banen karakter. Samtidig skal vi sikre, at banens dyreliv kan klare de fremtidige udfordringer med skadedyr uden muligheden for at bekæmpe disse med kemi. 

Tak til Per Ditlev for at dele sine tanker omkring dette projekt. Og skulle nogle læsere have fået lyst til at være en del af dette f.eks. på vandingsholdet eller andet, så send blot en e-mail til info@aabenraagolf.dk. 

 

Udgivet i Greenkeeper, Nyt fra Aabenraa Golfklub.